Sjukdomar vill vi alla undvika och genom att äta rätt kost kan vi göra det till en viss del. Studier visar att viss sorts mat kan innebära att vi kan undvika sjukdomar såsom cancer och psykisk ohälsa samtidigt som vi i allmänhet mår bättre och får ett piggare liv. Här är kosten du ska satsa på.

Det finns mängder va mat som är bra för hälsan, minskar risken för sjukdom och dessutom är bra för miljön. Det är denna mat du ska satsa på att äta. För att må som allra bäst kan det dessutom vara bra att ta vissa kosttillskott såsom Omega 3 och D-vitamin som du kan köpa hos vitae pro.

Maten som minskar risken för sjukdomar

bra matAlla vet vi att det är bättre att äta en sallad och kyckling en mat som är friterad och rött kött men det är nog få som vet att detta även har ett samband med många sjukdomar såsom psykisk ohälsa och cancer.

– Det finns mycket djurforskning som visar att rätt kost påverkar hjärnfunktionerna på ett mycket positivt sätt, säger Robert Brummer på Örebro universitet.

För att din hjärna ska må bra bör du äta en varierad kost med antiinflammatorisk mat som påverkar tarmen och hjärnan på ett bra sätt. Detta är mat som exempelvis frukt, grönsaker, nötter, baljväxter och olivolja. Denna maten är inte bara bra för dig utan även för miljön vilket är en extra morot till att äta bra.

Ät lagom portioner

Det är inte bara val av mat som påverkar din hälsa utan även mängden. En extra portion av olika typer av livsmedel kan ge dig sjukdomar såsom förtida död, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Tänk på vad du äter och hur mycket så kommer du må bättre!