Den vanligaste formen av beroende- och missbruksproblem är alkohol. Ett problem som är svårt att ta sig ur och kan få ödesdigra konsekvenser både för en själv och för ens anhöriga.

Att ta ett glas vin till maten en lördagskväll ses som helt ofarligt för de flesta av oss. Men för vissa är det svårt att bara hålla sig till ett glas då suget efter mer inte går att avstå.
Alkoholmissbruk blir allt vanligare och med 330 000 personer i Sverige som lider av ett alkoholberoende och 780 000 som har ett alkoholmissbruk, vittnar siffrorna om att det är lättare än vad man tror att hamna i ett beroende.

Tidiga varningstecken

Det finns en rad tecken som kan betyda att du eller någon anhörig befinner sig i risksoonen. Tecken som inte skall ses som lättvindiga utan tas på största allvar för att kunna återgå till ett mer hälsosamt liv:

  • * Du får ofta minnesluckor efter du druckit
  • * Du tål mer alkohol och känner sug av att dricka dagen efter för att känna dig bättre
  • * Att dricka ett glas vin eller en öl är svårt ­– ditt merbegär ta över kontrollen
  • * Suget efter alkohol ligger aldrig långt borta och ofta förnekas beroendet för både anhöriga och sig själv
  • * Trots negativa följder upphör inte drickandet.

Viktigt är att erkänna för sig själv att man har ett problem.  Sedan att man är villig att göra någonting åt det och berätta för sina nära och kära att söka stöd. Ibland kan det räcka med att någon anhörig ställer ett ultimatum för att man ska ändra sitt beteende. Det kan vara allt från att ens respektive ställer sig själv och alkoholen mot varandra eller förbud från att träffa sina barn.
Är begäret fortfarande för starkt finns bra vård att söka. Detta för att på allvar ta tag i problemet då man riskerar att förlora allt. Rosenforscenter.se  har tagit fram en modell kallad för RosenforsModellen, anpassad för män och kvinnor inom arbetslivet som genom utbildning och aktivitet vill ändra sitt beteende.

Slutligen ska sägas att ett alkoholproblem inte är något att skämmas över om man väljer att ta tag i det. Att inse sitt beroende och att stå för det ger kraft till förändring och mod till andra att komma till insikt och öppna upp sina ögon för att på riktigt våga möta sig själv i spegeln.