Stockholm är en av många städer som växer i Sverige, och dessutom en av de städer som satsar på miljö genom att göra det lättare för cyklister, med cykelgarage och snabbstråk. Det är en positiv trend som synd i hela landet.

Ett stort garage endast för cyklar planeras till Södra station i Stockholm. I garaget ska 700 cyklar få plats och ovanpå ska ett bostadshus byggas, med 57 lägenheter. Inte en endaste bil får parkeras i garaget och det ska dessutom vara trygg mot regn, snö och cykeltjuvar. I Älvsjö finns det redan ett cykelgarage med plats för 350 cyklar men detta blir alltså dubbelt så stort platsmässigt. Även vid Odenplan kommer ett cykelgarage att byggas inför öppnandet av Citybanan. Om detta och mycket mer kan vi läsa om i DN.

I LT kan vi vidare läsa att planerade cykelstråk mellan Södertälje och Nykvarn ska få folk att lämna bilen hemma cykelvägoch cykla istället. Både bra för hälsan och miljön. Även i Uppsala byggs det ”cykelmotorvägar” inne i staden, för att underlätta främst för de som cyklar men även för att fotgängare och bilister inte ska krocka och korsa alltför mycket väg med just cyklisterna. I Köpenhamn finns det exempelvis snabbcykelvägar, som passar för stråk på längre sträckor och där cyklisterna som nämnt slipper samsas med andra trafikanter och hålla högra fart, detta skrivs det om i UNT.

Spara utrymme med smarta lösningar

Är man en familj som cyklar mycket och där alla har en egen cykel kan det ibland bli lite svårt att få plats med alla cyklar i exempelvis garaget. Ett tips är att köpa ett cykelställ i två våningar, ett smart sätt att utnyttja ytan på utan att ta upp mer plats kvadratmetermässigt. Platsbesparingen är även bra i till exempel storstäders cykelgarage och vanlig i många europeiska storstäder, där denna ställning skapar både plats och ordning på ofta röriga cykelparkeringar. Detta finns att hitta på Cykelboxen.

Så gör din hälsa och din värld en tjänst och cykla till jobbet och skolan, och utnyttja nya cykelstråk och garage!