Här på Fjärilsvingar tänker vi mycket över hälsa och kost. Vi gillar att fundera över vad som ligger till grund för vår nuvarande matkultur, samt vad som kan bli dess framtid. Kommer vi äta hälsosammare om hundra år? Kommer vi bli tvungna att äta mer ekologiskt? Och var är egentligen den futuristiska maten i pillerform? Här är allt du behöver veta om framtidens mat.

För att förstå vad vi har förväntat oss av framtidens mat – och varför – måste vi tänka på hur vi föreställer oss vår framtida livsstil i stort. Vi tänker ofta på framtiden som hektisk och automatiserad. En värld med höga krav på effektivitet. Därför är en vanligt förekommande uppfattning att framtida maten också kommer bli snabbare. Och aldrig blir den uppfattningen lika tydlig som då vi talar om ett piller som ska ersätta maten. Piller som ger vår kropp all den energi den behöver, och som därmed gör annan kost onödig.

Det finns är egentligen enkelt att förklara den föreställningen – den speglar till viss del världen vi lever i. Med alltifrån superfoods till kosttillskott som Vitea Pro Plus försöker vi spara tid och samtidigt boosta vår hälsa och produktivitet. Livsmedel som inte tar någon tid att tillaga eller äta, och är tänkta att komplettera vår kost med de ämnen vi inte hinner få i oss på naturlig väg. Men om de någonsin kommer fylla alla våra näringsbehov är tveksamt: även om det är möjligt att för dig att få alla vitaminer och mineraler som du behöver genom ett piller, kan det fortfarande inte ersätta kalorierna i maten.

Nya ekologiska lösningar

Handlar det verkligen om vad vi vill bli – vår vilja att vara mer produktiva, hälsosamma och snygga? Eller kommer framtidens mat formas av världens begränsningar, snarare än våra önskningar och behov?

En stor del av dagens matindustri bedöms vara ohållbar i längden. Köttindustrin, och det globala slussandet av varor, har en negativ miljöpåverkan som kan få stora konsekvenser för livet på jorden. Därför har många matproducenter och forskare börjat se sig om efter alternativa livsmedel och lösningar.

Nya proteinkällor utreds – många av dem vegetariska. Men kommer folk vara villiga att sluta äta kött? Kanske blir vi tvungna – men det kan också vara framställningen av köttet som förändras – istället för våra matvanor. Till exempel har man börjat odla kött i labb – syntetisk muskelmassa från olika djur som växer i bad av stamceller.

En annan sak som kan komma att förändras är vilka djur vi äter. Till exempel har man börjat se på insekter som möjliga livsmedel i framtiden. Detta eftersom till exempel syrsor och mjölmaskar innehåller ungefär lika mycket protein som nötkött, fast det bara krävs en sjättedel av mängden foder för att föda upp dem.  Du kanske tycker att det låter äckligt att äta insekter. Men kom ihåg att man redan gör det på flera ställen i världen. Än så länge är det olagligt att servera insekter som mat i Sverige trenden sprider sig – i Köpenhamn har man öppnat ställen där det är möjligt att beställa insekter.