Nu är det vår och snart är det sommar. Detta gör att våra fötter får en allt större uppmärksamhet. Nu är det god tid att börja ta hand om dem på bästa sätt och då är det bra att känna till de fallgropar man kan hamna i och hur man bäst löser det.

2309392-female-feet-with-pedicureSjälvklart är det viktigt att ta hand om sina fötter året runt. Detta är för att våra fötter bär inte bara runt på oss själva utan även på en stor portion hälsa: om vi lär oss ta hand om våra fötter och ger dem regelbunden kärlek kommer vi kunna känna av en skillnad i hela kroppen och få ett bättre välbefinnande. Det finns mängder av nerver och knutar man bör lösa upp som kan vara roten till bland annat huvudvärk. Att fler och fler även anser att det just nu ligger i tiden att ta hand om våra fötter kan tänkas ha en förklaring till att vi jobbar och stressar allt mer och behöver ha en kropp som fungerar från fötterna till huvudet. Tidningen Måbra har tagit fram 4 stycken fotfiender som det kan vara bra att försöka undvika.

Fötterna är huvudsaken

Enligt tidningen drabbas 25 % av alla svenskar av den jobbiga knölen hallux valgus och det är många som lider av förhårdnader som man mer nu ser som en självklarhet som alla har. När man tänker på att vi människor kommer under vår livstid att promenera fyra varv runt jorden blir man genast ganska ödmjuk och vill sina fötter det bästa – i alla fall en stund tills vi kommer in våra gamla vanor igen. Nu visar forskning även att 75 % av alla svenskar kommer att någon gång kommer få problem med sina fötter, så vill man att dom ska bära en livet ut kan det vara värt att ta hand om dom. På https://www.footmender.se/ kan man exempelvis enkelt beställa hem produkter. Vad man ska tänka på att att kanske tänka till två gånger innan man väljer att bada fötter med fiskar då det kan vara dåligt att hygieniska skäl.

  1. Hallus valgus – här kommer stortån i kläm och vinklas in mot de nadra tårna vilket ger en ömmande knöl på sidan av foten. Den opereras bort med en sjukskrivning på upp till 6 veckor.
  2. hammartå – är, eller kan vara, en följd av hallus valgus och blir att stortån trycker ut de mindre tårna som gör att de viker sig och blir som en hammare.
  3. hälsporre – Vid hälsporre får man värk under hälen. Det händer när sulan belastas. Ett tips är att stretcha vaden samt att alltid värma upp innan man motionerar. Dessa sporrar läker sig själva efter ungefär ett halvår.
  4. förhårdnader och liktorn – Det vanligaste är att man får förhårdnader och när lager på lager läggs på kan det bilda taggar som pressar in i huden och kan komma på nerver som gör ont och medför problem. Detta hjälp med fotbad och salvor, men vid stora problem kan en fotterapeut vara lösningen.