Att sova gott är extremt viktigt för både barns och vuxnas hälsa. Det är under natten som kroppens celler, muskler och leder får återhämta sig och hjärnan bearbeta intryck och erfarenheter. Samtidigt är det just sömnen som blir lidande när en person är lite stressad och orolig.

Barn behöver mycket energi och det är viktigt att grunda med bra sömnrutiner som sedan kan följa dem under resten av livet. Om barnen sover gott innebär det också att föräldrarna får en bättre, mer ostörd sömn, vilket i sin tur leder till att hela familjen blir piggare och kryare. Hur barnens rum är inrett kan spela stor roll för insomnandet och sömnkvaliteten och med några enkla steg skapar du den perfekta miljön.

Prioritera alltid mysfaktorn

Det säger sig egentligen självt – ju mer trivsamt du har det hemma desto lugnare och behagligare känns det. För barn är läggdags en stund som ofta möts med blandade känslor och därför bör du prioritera sängen och dess omgivningar. Med fina påslakan för barn blir det roligare att lägga sig och är barnen stora nog kan de till och med få vara med och välja. Är det gulliga djur och blommor som gäller eller fotbollar och traktorer? Det finns massor av fina sängkläder i härliga material för alla åldrar och med en eller ett par extra prydnadskuddar blir det inte vara mysigare i bädden, det blir skönare också.

Ljuset och temperaturen i rummet påverkar också sömnen och enligt Vårdguidens sömnskola rekommenderas att sovrummet är svalt och mörkt. Välj gardiner som håller ljuset ute och om barnen inte gillar mörker går det bra att skaffa en nattlampa. Se också till att ha olika tjocklek på täcket efter säsong och precis som med kläder kan det vara bra att tillämpa lager på lager metoden. Med en fin filt eller pläd blir både temperaturen och mysfaktorn perfekt.