Tillbaka på jobbet igen efter sommarens lediga dagar och känner dig fylls av den typiska ångesten? Ingen fara. Vi tipsar om hur du ska tackla vardagen och komma tillbaka till jobbet igen – utan ångest!

965638-businessman-headacheEfter sommarledigheten är det många som känner en stark ångestliknande olust att komma tillbaka till jobbet igen, men det går att bli av med denna. Varför inte ta hjälp av kollegorna och förändra arbetsdagarna tillsammans för att slippa jobbångesten? Sanningen är att vi alla känner av denna när vi lämnar semesterns lata dagar och återigen hittar oss själva på arbetsplatsen igen. Men som tur är finns sätt som man kan bli av med denna på, och det är något som Expressen listat en del tips för med hjälp av psykologen Mikael Skifte:

  • Acceptera läget – du känner nedstämdhet, minskad aptit och dålig koncentrationsförmåga. Det är något som så pass många gör att forskare till och med gett det ett namn: Efter-semester-syndromet. Acceptera känslan, det är varken farligt eller ovanligt så känn känslorna du känner så kommer de sakteligen att försvinna av sig självt.
  • Se över dygnsrytmen – semester gör ofta att vi vänder på dygnet, så se till att ställa tillbaka dygnsrytmen och se till att få den sömn du behöver, och kom ihåg att det tar lite tid för kroppen att ställa om sig igen.
  • Mjukstarta – börja första dagarna av jobbstarten med att ha en kort vecka, hoppa till exempel över måndagen eller fredagen av första veckan tillbaka, då känns det inte lika motigt.
  • Acceptera att din effektivitet är låg – och låt den vara det! Du bör inte rivstarta med ett berg av arbetsuppgifter, du är mindre effektiv efter ledigheten och det är helt okej.
  • Ta korta pauser – se till att ta pauser under dagen och lämna skrivbordet eller arbetsbänken, varför inte ta en kort promenad?
  • Umgås med kollegorna – ta en lunch med arbetskamraterna utanför arbetsplatsen eller ta en fika på kafferasten tillsammans, alla känner sig lika trötta och sega efter semestern och då är det extra mysigt att umgås lite ledigt en stund under arbetsdagen