Mat har blivit allt viktigare för oss svenskar de senaste åren. Vi pratar om mat, lagar egen mat, går på restaurang och reser för matens skull.

123067-pasta-and-tomato-sauce

Vi har tidigare skrivit om att middagen är en viktig social företeelse och att det blir allt mer viktigt att samlas kring maten och ha en trevlig stund. Att maten har blivit så pass populär och fått en central roll, syns inte bara i hur våra middagsvanor ser ut. Man kan även se en tydlig trend med att vi börjar laga mer och mer egen mat och blir mer intresserade av var maten kommer ifrån.

Mathandeln ökar

Faktum är att klädhandeln blivit mindre het för att mathandeln blivit så populär, skriver Dagens Nyheter. Nu har det även blivit mycket viktigare att kunna mat än att kunna musik eller litteratur. För tillfället är det mat som ger hög status och vi ska laga egen mat, gå på de rätta restaurangerna och njuta av genuin mat när vi är ute och reser. De senaste åren har det varit trendigt att stoppa sin egen korv, baka sitt eget surdegsbröd och göra långkok. Även köttrenden har varit het och många restauranger som fokuserar på köttet har startat och fått uppsving. Ett tag var den så kallade nose to tail-ideologin, där man försöker ta vara på allt från djuret, populär. Nu handlar det dock mer om att få det godaste köttet.

Reaktion mot det artificiella

Många tror att vårt ökande intresse för var maten kommer ifrån fick ytterligare ett vedträ i elden när det uppdagades att många av de mest populära matvarumärkena hade hästkött i sina produkter. Då fick vi svenskar verkligen svart på vitt hur naiva vi är när det kommer till vad som försegår i livsmedelsindustrin. Anledningen till att vi vill laga mer själva tros även vara en motreaktion till den artificiella matindustrin.