Att man svettas är i grunden inget konstigt, eftersom kroppen använder svett som ett sätt att kyla ned sig på. Dessutom ger svett också en bra indikation huruvida fräsch man är och om exempelvis har tagit i ordentligt under ett träningspass. Men för mycket svett kan dock vara ett problem för många som svettas för mycket och ständigt. Det där dock något man kan få hjälp med.

När man kommit in i puberteten är ett av de tydliga tecknen att man börjar svettas mer. Det är då som svettkörtlarna utvecklas i större grad och det märks genom att man helt enkelt blir mer varm och svettig. Därför gäller det att vara mer noga med hygienen och att man använder sig av deodorant under armarna. Det hjälper för att ta bort den värsta lukten och att man inte blir lika svettig och får svettfläckar under armarna. Åtminstone kommer man känna i början att man kanske är drabbad av någon sorts svettsjukdom, men det behöver man alltså nödvändigtvis inte vara. Håller man sig bara till de enkla tipsen nedan kan man förebygga svett enkelt.

  • – Duscha minst en gång om dagen.

  • – Använd deodorant under armarna.

  • – Använd inte för tätt åtsittande kläder.

Problem som kan botas

Om man ändå får fortsatta problem måste man vända sig till sjukvården för att få hjälp. I Sverige kan vårdköerna vara långa och man blir tvungen att vänta ett tag. Därför kan man till exempel söka sig till en svettklinik i Danmark. Det man helt enkelt får göra på en svettklinik är att läkaren ger en slags spruta innehållandes ett ämne som på det stället gör att nerverna kring den platsen inte signalerar i lika stor utsträckning att man ska svettas. Detta ämne håller sedan fast mellan sex månader och ett år, men efter den perioden brukar det inte gå tillbaka till som det var innan, utan att man får svett men i en mer normal utsträckning. Därmed kan man förhindra en mer allvarlig spridning av svett längs med sin kropp.

Det man dock ska veta är att svett inte är onaturligt, utan något som är bra, däremot är det som sagt inte så roligt att få svettfläckar på kläderna. Man kan förebygga det hela genom att göra vissa åtgärder och/eller uppsöka en svettklinik.