Något som är gemensamt för många är att när ett nytt år kommer så är det nya matvanor, träning och sluta röka som vart årets nyårslöfte. Problemet med det är dock att det finns en hel del ångest som kommer med att misslyckas med sina mål. Ofta säger man att nyårslöften är dömda att misslyckas och just därför kan man behöva jobba på att kunna bibehålla dem istället.

Till att börja med så kan man säga att det egentligen aldrig är en bra idé att komma med allt för stora livomvälvande nyårslöften. Att istället sätta mål som stegvis uppfylls är däremot en helt annan femma. Att vi har dåliga matvanor har nya rapporter visat och med det kan man se att just kvinnor äter alldeles för dåligt och sämre än tidigare. En omläggning av matvanor och rutiner kan alltså vara på sin plats.

nyttiga grönsaker

Tips och råd på hur du lyckas

Att lägga om sin kost är alltså ingen enkel sak och många har stora problem med att exempelvis äta mer grönt och röra på sig mer. Oftast är det motvilligt vi ens släpar oss till gymmet. Helt fel inställning då träning är meningen att det ska vara kul och en träning kommer aldrig att funka om man inte känner för det. Vad gäller maten så är det inte svårt att ställa om lite, och då menas det lite, för att sedan öka något och till slut har man lagt om matvanan helt och hållet. Fördelen med att lägga om kosten gradvis är att man vänjer sig tills den nya maten känns mer naturlig. För den som vill lyckas kan följa dessa steg:

  • Inga för stora och svåra nyårslöften, se till att dem även är kul och inte bara måsten. Exempelvis att ha mer kul när du tränar, testa mer saker i matväg, lära dig nya recept eller liknande, det finns så många sätt som man kan göra nyårslöftet lite roligare.
  • Bestraffa dig inte genom att ta bort en föda helt ur dina vanor. Det är förståeligt att pizza, hamburgare, socker och alkohol kanske inte är någon höjdare för den som vill gå ner i vikt men allt måste tas med måtta. Att ta ett glas vin med dina vänner är ungefär 1 % av dina intag på en vecka, frågan är hur mycket det påverkar ditt nya liv att kanske ha kul med vännerna ibland. Allt måste vägas mot varandra.
  • Hitta bra recept att testa på Matklubben, inspirera och lek med maten och lägg upp egna recept också.
  • Ät mindre kött, det går att äta proteinrikt även om man inte äter en blodig köttbit. Linser, bönor och mejeriprodukter innehåller allihop protein. Ät mer fisk, vi är i Sverige i regel dåliga på att äta fisk och det är en jättebra källa till omega3 fett och protein.
  • Skaffa en motivation, kanske en kompis eller om det saknas så är appar alltid ett bra alternativ. Med en träningsapp får man ett extra push i gymmet och man når sina mål snabbare.