Att må bra i vardagen handlar om att kombinera många olika faktorer: Träning, kosthållning, minska stressen och sova ordentligt. Bland de mest gynnsamma kosttillskotten du kan ta för att skapa välmående både psykiskt och fysiskt finns de som kallas DHA-tillskott. Här kan du lära dig mer om dem.

Ett dha tillskott är ett tillskott som innehåller nyttigt fleromättat fett, mer känt under termer som Omega 3 och Omega 6. Fleromättade fetter som du typiskt sett hittar i bland annat fet fisk, alger, valnötter, solros- och rapsolja. De är helt enkelt förutsättningar för att du ska må bra inifrån och ut. Ett bra komplement för dig som äter bra, tränar och försöker leva ett välmående liv.

Kosttillskott kan ge dig en extra skjuts

dhaDet är viktigt att påpeka att du inte ska överkonsumera någon av de här fettsyrorna. Se tillskotten istället som komplement till en i övrigt mångsidig kost. Du kan till exempel ta tillskott för Omega 3 om du av en eller annan anledning konsumerar få livsmedel som innehåller fettsyran naturligt. Tillskott är också användbara under perioder då du behöver pusha dina energinivåer lite extra. Exempelvis om du tränar hårt under vinterhalvåret eller om du går igenom en särskilt kämpig period på arbetsplatsen. Tillskotten kan då kompensera något för stressen och få dig att uppleva något av det välmående som du känner i vanliga fall.

Forskning visar att Omega 3 har välgörande effekter

Det finns gott om forskning som visar på DHA-tillskottens välgörande effekter. Forskning & Framsteg skriver till exempel om en studie som visade att regelbundet intag av Omega 3 kan hålla de kognitiva förmågorna skärpta högre upp i åldrarna. En studie som gav ett resultat som kanske leder till att du drar på mungiporna var den som utfördes i Danmark för några år sedan. Där konstaterade danska forskare att män som åt fiskolja, dvs. Omega 3, fick bättre spermakvalitet – och större testiklar. Ulla Breth Knudsen som är överläkare och professor säger därför i en artikel i Aftonbladet att hon därför misstänker att konsumtion av Omega 3 kan leda till en ökad chans att bli gravid.