Att svettas är något som alla gör. Det är kroppens sätt att kyla ner sig och reglera sin temperatur. Men för en del personer kan svettningen bli så pass omfattande att den besvärar dem och hindrar dem i vardagen. Det kallas då för överdriven svettning eller hyperhidros. I den här artikeln får du tips på vad du själv kan göra om du svettas mycket och när det är dags att söka vård.

Ungefär 2 % av befolkningen lider av hyperhidros och det är lika vanligt hos kvinnor som hos män. Alla kroppsdelar kan svettas mycket, men det vanligaste är händer, fötter och armhålor. Det finns ingen grad för hur mycket du ska svettas för att bli diagnostiserad med hyperhidros och det går inte heller att fastställa diagnosen genom blodprov utan det är hur besvärande du upplever svettningarna.

Vad du kan göra själv

Det du själv kan göra om du svettas onaturligt mycket är att prova att använda antiperspiranter som finns att köpa på apoteket. Svettas du mycket i armhålorna kan det hjälpa att raka dig där eftersom bakterierna då får mindre yta att gro på. Det är också viktigt att vara noga med hygienen och att tvätta sig med en mild tvål för att undvika att torka ut huden.

Om det inte hjälper

Om det ändå inte skulle hjälpa och du lider av det, bör du söka läkarvård. Tyvärr kan kunskapen om vad hyperhidros är och hur det ska behandlas vara bristfällig och ibland till och med obefintlig inom vården. Om du skulle mötas av denna okunskap eller uppleva att du inte blir tagen på allvar när du söker vård för dina besvär kan du vända dig till en svettmottagning.

Det finns flera olika behandlingsalternativ. Att få injektioner med botulinumtoxin eller botox som det ofta kallas för, kan vara ett alternativ. Det finns också några olika läkemedel som man kan få prova. Jontofores är en behandlingsmetod där man sitter med fötter eller händer i ett vattenbad som man har kopplat en maskin med svag ström till. Ett behandlingstillfälle varar vanligtvis mellan 20 och 30 minuter och behandlingarna bör ske med ungefär en veckas mellanrum. Vissa märker en skillnad redan efter 2–3 behandlingstillfällen medan det kan ta 8-10 gånger för andra.