Varför svettas man olika mycket – och hur kan en persons svett lukta mer än någon annans? Det finns hjälp att få om du är en av de personer som tycks svettas så mycket mer än alla andra runt dig.

Alla svettas olika mycket. Vissa svettas nästan ingenting alls, andra blir fullkomligt sjöblöta av att cykla en liten tur. En person som har hyperhidros svettas betydligt mer än normen, det kan innebära ett enormt lidande eftersom man måste anstränga sig för att dölja kraftiga svettningar i sociala sammanhang. Men som tur är finns det gott om bra behandlingar. Bland annat kan du med hyperhidros läsa mer här på https://www.svettmottagningen.se/.

Svett – olika från person till person

Svettas du mer än alla andra runt dig? Det är en jobbig sjukdom att ha hyperhidros, men som tur är finns det bot. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur en specialistläkare menar att 90 procent av alla med hyperhidros kan få rätt hjälp och bli av med den överdrivna svettproduktionen som orsakar problem och besvär. Men något som inte går att bota är hur mycket en viss persons svett luktar, i jämförelse med en annans.

Du kan påverka din egen svettlukt på följande sätt:

  • Rör dig mindre eller minska arbetsbelastningen.
  • Undvik att bli stressad och upphetsad.
  • Använd helt rena kläder.
  • Använd deodorant eller antiperspirant.

Källa: SVT.se

Köttätare har värre svettlukt

Folk som äter mycket kött tenderar dessutom att ha mer illaluktande svett än andra. För det är nämligen så att allt som finns i vårt blod även kommer ut i vår svett. Kött i kroppen som intagits via maten ändrar kompositionen av vissa proteiner i blodet – som i sin tur ändrar svettlukten. Generellt sett beror våra olika svettlukter och svettmängder på tre olika orsaker: hur mycket du rör på dig, temperaturen och genetiken. Men om du är otvättad sedan innan och tar på dig en gammal t-shirt en varm dag – ja, då luktar din svett mer illa än om du är nyduschad och tagit på dig rena kläder.

Se alltså till att vara ren och klädd i rena kläder om du lider av din svettlukt och vill se till att minska förutsättningarna för att den ens ska komma i dagen. Det gör mycket för att minska lukten.

Jobbigt att vara en svettig person

I en annan artikel i forskning.se går det vidare att läsa om hur svettiga personer oftare blir myggbitna än andra, mindre svettiga människor. Det visar sig att myggor känner igen lukten av svett och förlitar sig på värme och fukt liksom kroppslukt i sin jakt på föda: blod. Myggorna kan identifiera mjölksyra enligt en ny forskningsstudie, vilket är en komponent i svett som myggor gillar och attraheras av. Om man kan skapa en doft som maskerar lukten av mjölksyra, skulle man teoretiskt sätt kunna skapa ett skydd mot myggor och deras bett:

Forskarlagets mål är att utveckla en sammansatt doft, ett slags parfym, som skyddar människor mot myggbett och därmed mot sjukdomar som malaria, gula febern, denguefeber och zikaviruset – Forskning.se