Influensan kommer i någon form varje vinter. Hur sjuk du kan bli av influensa beror delvis på vilket virus som härjar för tillfället. Influensa smittas genom luften och för att undvika influensa är det bäst att försöka hålla avstånd till andra människor.

Varje år kommer influensan på besök i Sverige. Influensasäsongen pågår mer eller mindre under hela vinterhalvåret. Om du misstänker att du drabbats av influensan kan du gå in på doktor.se/fakta-rad/influensa/ och läsa mer. Där kan du läsa om de klassiska symptomen och vad du kan göra själv för att lindra dina symptom. Det är väldigt bra att få handfasta tips och råd kring vad du kan göra. Men det är även bra att få information om själva influensan och förloppet.

Minska risken för influensa

För att undvika influensan är det viktigt att du tvättar dig om händerna och undviker att ta dig själv i ansiktet. Det är även möjligt att vaccinera dig mot influensan. Att försöka boosta ditt immunförsvar med bra mat, sömn och motion är också bra att göra för att hålla dig frisk.

Influensavirusets spridning

Influensa är en väldigt smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett influensavirus. Det finns flera olika typer av influensavirus och det är inte samma varje år. Influensavirus C ger mildare symptom medan influensavirus A och B orsakar den typiska influensan. Influensan smittar genom luften när en smittad person hostar eller nyser.

Symptom och egenvård

Symptom på influensa är hög feber, frossa, muskel- och huvudvärk, trötthet, halsont och torrhosta. Det kan även förekomma andra symptom som kräkningar. Hur sjuk du blir beror på en rad faktorer. Men det är inte ovanligt att symptomen håller i sig i omkring 1–2 veckor. När du har drabbats av influensa är det bra att försöka få i dig vätska och mat. Det finns bra receptfria läkemedel mot halsont, hosta och feber. Att vila och ta det lugnt är a och o när du är sjuk. Då kan kroppen fokusera på att bekämpa viruset du fått i kroppen.