Om du förlorar en partner och livskamrat ställs livet på ända. Sorgen kan ta ett järngrepp om dig. För att klara den närmaste tiden är det viktigt att våga be om hjälp och ta emot den hjälp som erbjuds.

Att förlora en partner är en hemsk upplevelse och att stå där ensam kvar med de gemensamma barnen är tufft. Den första perioden efter bortgången är en omtumlande tid. Det är dessutom mycket som ska ske. Att bland annat få hjälp med begravning av en begravningsbyrå är i den situationen guld värt för många.

Låt begravningsbyrån sköta det praktiska

Det är viktigt att du som har förlorat din livskamrat vågar be om hjälp från olika håll. En bra begravningsbyrå kan hjälpa till med det mesta. När livets förändras radikalt och du inte riktigt vet hur du ska kunna gå vidare är begravningen en viktig del av sorgeprocessen. En professionell begravningsbyrå vet vad som krävs för att göra en begravning minnesvärd. Du kan tillsammans med dem ordna ett fint sista farväl. Det är viktigt i allt att tänka på dig själv och barnen i första hand. Låt begravningsbyrån sköta allt det praktiska.

Prata öppet med barnen

Det är svårt att sörja själv och samtidigt finnas där för barnen. Det är viktigt att även barnen får vara med på begravningen och känna sig delaktiga. Barn sörjer lika mycket som vuxna. Om det är möjligt kan barnen få träffa prästen eller den person som håller i ceremonin om det är en borgerlig begravning. Det kan vara till stor hjälp i deras sorgeprocess att exempelvis få känna på kistan. Att involvera dem i själva fixandet inför begravningen är en annan bra idé. Barnen kan fixa med blommorna eller tända ljus. Det kan ibland vara svårt att veta hur du ska prata med barnen om sin döda förälder. Ett tips är att använda raka ord och säga som det är. Sedan kan du prata sorg utifrån barnets egna funderingar.

Släpp in människor i ditt liv

Att våga släppa in andra människor i sorgeprocessen kan vara en fördel. Om det är möjligt kan du låta nära och kära bo hos dig och barnen för att stötta er i vardagen. Att slippa hålla upp en fasad och kunna gå undan när sorgen blir för påträngande är guld värt. Att någon kan stötta upp genom att göra diverse hushållssysslor är också väldigt bra. Sorgen kan många gånger göra en människa handlingsförlamad och då är det svårt att laga mat till hungriga barn. Tips för att underlätta sorgen:

  • Låt känslorna få ta plats.
  • Prata med barnen och låt dem uttrycka sig.
  • Ta hjälp av nära och kära.
  • Motionera och ta hand om kroppen.

Sorg ser olika ut

Det är bra att veta att du kan vara glad fast du sörjer. Att kunna hitta små glädjestunder i sorgen är en viktig del för att komma vidare. Alla sörjer även olika och behöver olika saker. Försök att komma underfund med vad du behöver för att kunna sörja din partner och dina barns förälders bortgång.