De flesta av oss är medvetna om de skadliga effekterna på hälsan som rökning bidrar med. Ändå är vi också så pass många som helt enkelt inte förmår sluta. Bristande motivation, för starkt nikotinbehov och kanske en viss social press gör att det är svårare att sluta än vi kanske ville erkänna från början.

”Jag kan sluta, bara jag bestämmer mig.” Det är en vanlig uppfattning som många har om sig själv. När dagen väl är kommen och man har bestämt sig för att sluta, ja då är det inte svårare än att fimpa den sista cigaretten och inte röka mer. Men varför är det så svårt att bestämma sig? Kanske för att vi helt enkelt inte tror att vi kommer kunna sluta. Många väljer att fasa ut sina cigaretter och byta mot e-cigg. På www.cigoteket.se kan du hitta mängder med varianter, kanske något som faller dig I smaken. Nikotinvätskan blandar man själv och kan då successivt trappa ner nikotinet i cigaretterna.

Rökavvänjning kräver bra anledningar

Kanske ska det visa sig att sommaren 2018 blev ett rekordår att sluta röka? Det torra vädret har gjort att brandrisken blivit extremt hög, och många av bränderna har skapats på grund av en fimp som inte släckts ordentligt. För visst verkar det ibland som det faktum att det är farligt för ens hälsa inte verkar vara tillräckligt god anledning? Det är som att vi söker större effekter än det faktum att det är, ja, livsfarligt. Kanske skulle det bara krävas för brandmännen att varna rökarna om hur farligt det är att röka när det är så torrt ute i skogarna.

En del människor verkar inte tycka att den egna hälsan är ett gott skäl nog till att sluta röka. Det är som att det är för svårt för vår hjärna att ta i ett hot som inte känns direkt antågande. Inte ens för en del, som tvingar andas i syrgas på grund av en lungsjukdom. Kanske kan dock en skogsbrand få en att tänka en och två gånger på ens cigaretter.

Så rädda skogarna, och dina egna lungor. Fimpa ciggen bestämt!