Det finns en stor anledning till att träna och motionera, allt från att motverka depressioner, få en starkare kropp som är frisk längre till att minska risken för demens. Dessutom blir du glas av träning.

Det finns massor med rön som säger att träning är bra, så varför inte börja ordentligt? Kanske till och med jobba med det?

Träning är så himla bra

För dig som verkligen gillar att träna och tycker om att få andra människor att må bättre, är utbildning till personlig tränare via IntensivePT en bra ingång i yrket.

Ja, träning är sjukt bra. Så bra att det faktiskt påverkar hur vi mår psykiskt likväl som fysiskt:

Ny forskning inom psykisk ohälsa visar att fysisk aktivitet med muskelarbete kan lindra depressioner, och vissa jämför till och med effekten av styrketräning med antidepressiv medicin. Upplever du din kropp som svag påverkar det den allmänna uppfattningen om hur pigg och frisk du känner dig – Damernas Värld

Dessutom har träning en positiv effekt på stress och stresshormoner i kroppen. Med träning kan du bryta ner kortisol, som är ett hormon som stressar upp hela kroppen och kan göra det svårt att sova. Du sover med andra ord bättre när du tränar regelbundet.

Mer fakta om träning, motion och muskler är följande:

  • Motion förebygger sjukdomstillstånd som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, tjocktarmscancer och depression. Fysisk aktivitet förbättrar immunförsvar, kondition och muskelstyrka.
  • Undvik att sitta still för länge. Regelbundna korta pauser (”bensträckare”) med någon form av muskelaktivitet under några minuter rekommenderas för dem som har stillasittande arbete eller sitter mycket på fritiden.
  • Om alla följde rådet om minst en halvtimmes motion varje dag, exempelvis i form av en rask promenad, skulle svenska folkets hälsa förbättras avsevärt och sjukvårdskostnaderna minska.

Källa: Folkhälsomyndigheten och SVT

 

Ge inte upp

Det gäller att inte tappa hoppet när det kommer till träning. Om du går ut för hårt i början kan du tröttna, så se till att ta det lugnt trots att du vill se resultat jättesnabbt. Det kommer med regelbundenheten. Och kom ihåg att även om du inte ser resultat på din kropp med dina ögon, så kommer du känna sig starkare redan under andra passet Och när du blir mer självsäker kommer även träningsformen att bli mer naturlig. Så fortsätt kämpa.

Om du upptäcker att du hatar en av övningarna? Byt och testa en ny. Det finns massvis av olika övningar för varje enskild muskel och tillslut kommer du hitta någon eller till och med flera som passar dig och din kropp som handen i handsken. Det är dessutom lättare att verkligen köra hårt och gå till gymmet överhuvudtaget om det är roligt. Behöver du hjälp för att komma igång är rådet att ta hjälp av en PT, det behöver inte vara dyrt eller krångligt, många gym erbjuder till och med gratistillfällen med personliga tränare. Se till att utnyttja sådant för att både få upp motivationen och för att lära dig hur du ska träna på skonsammast och bäst sätt. Mer om detta kan du läsa om i denna artikel i Expressen.