Traditionell tobaksrökning är skadligt för hälsan och det finns mycket att vinna för den som kan hitta en väg till ett tobaksfritt liv. Samtidigt är det erkänt svårt att sluta röka och många har försökt flera gånger utan att lyckas. Marknaden är full av olika hjälpmedel som nikotinplåster och nikotintuggummin, men nu finns även vape som verkar vara en metod med stor potential.

Vaping eller så kallade e-cigaretter gör att du som rökare slipper någon enorm omställning. Rökning handlar inte enbart om nikotinberoendet, utan även om själva beteendet. När du väljer att testa vape istället för till exempel nikotinplåster, blir övergången betydligt smidigare. Du kan behålla samma inövade vanor och har chansen att undvika den besvärliga abstinens som många rökare upplever när de försöker sluta med tobaksrökning.

Lätt att komma igång och mindre gifter

Det stora problemet med vanliga cigaretter är att de innehåller gifter som på sikt kan leda till skadliga sjukdomar. Rökare som bryr sig om sin hälsa bör försöka hitta ett annat alternativ. E-cigaretter är ett steg bort från de skadliga tobaksämnena och ett bra sätt att äntligen få fart på sin tobaksavvänjning. Det finns också en trend att vanlig rökning blir allt mindre accepterat i samhället. Numera är det förbjudet att röka på många platser.

– Jag känner mig stolt över vad vi uppnått, säger Barbo Westerholm som länge arbetat mot rökning.

Ett gott råd är att inte börja för avancerat. Det finns särskilt framtagna startkit för nybörjare som är perfekta för den som letar efter sin första vape. Då kan du enkelt prova på vaping och se om det är någonting som passar för dig. Sedan är det inga problem att gå vidare till en dyrare vape med fler funktioner eller skaffa olika tillbehör.