Att koppla av är för många målet när det kommer till semestern, men hur enkelt är det egentligen? Det är många som känner sig otroligt913041-various-signs-hands-and-palms stressade inför semestern. De senaste två åren har sjukskrivningarna för stress ökat med hela sjuttio procent, och vanligast är det att man blir sjukskriven i samband med semester. Hur kommer det sig?

Att stressa för att kunna slappna av, det är ingen bra metod. Dessvärre är metoden väldigt vanlig, varpå semestertider inte blir som planerade – eftersom det tar längre tid att komma ner i varv när tiden innan semestern varit väldigt stressad. I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur du går tillväga för att koppla av när du har semester – nu kommer det handla om att slappna av inför sin semester.

Planera redan nu

Nu är det februari, de flesta tar semester under sommaren – det kan med andra ord uppfattas som långt kvar innan det är dags för semester. Men trots att ledigheten känns långt bort kan det vara en god tid att börja planera redan nu. Om du bestämmer ett eventuellt resmål och börjar spara pengar till semestern redan nu kommer du slippa den stressen. Du kan även prata med dina kollegor om hur deras semesterplanering ser ut, så att ni kan dela upp arbetsbördan.

När semestern är nära

När det börjar närma sig semestertider – säg en månad innan – börja tänka på att lugna dig. Du kanske har mycket att göra? Be om hjälp, prata med din arbetsgivare. Börja strukturera upp vad som är viktigt och vad som är mindre viktig, kanske finns det någonting som du kan hantera när du är tillbaka på semestern? När du har ungefär en vecka kvar till ledigheten är det bra att sluta tacka ja till saker, eftersom det finns en risk att du inte kommer att hinna slutföra dessa. Säg helt enkelt ”Jag går på semester om en vecka och kommer inte hinna, det är bättre om du tar det med någon annan”.